meditatie moeilijk?

Jazeker, proberen je hoofd stil te krijgen is best lastig en zal zeker niet in één keer lukken.

 

Stel je voor, je bent kluizenaar of monnik. Zit heerlijk in je eentje op een berg zonder telefoon, internet, schoonmoeders of andere prikkels. Geen boodschappen- of to do lijstjes en je dag bestaat uit wat yoga, meditatie en figuurtjes in zand harken. Ja dan wordt het wel een stuk makkelijker om aan niks te denken, in zo’n prikkelarme omgeving.

 

Nu zit jij waarschijnlijk niet in je eentje op een berg maar staat vol in de wereld, telefoon, werk, boodschappen, gezeur van je baas en ga zomaar door. Dan sluit je je ogen en probeert aan niks te denken…..hmmm gaat niet helemaal goed? Heb ik zelf ook, eerst moeten een aantal gedachten overdacht worden voordat de stilte begint. Zodra ik ga voor de stilte komt alles voorbij wat nog aandacht behoeft. Hoe kom je dan in die stilte terecht, een aantal tips:

• Van extreme activiteit naar stilte is lastig. Als je net een parachutesprong hebt gemaakt, stel je meditatie dan nog even uit. Je hoofd is veel te druk. Zo ook als je net veel telefoontjes hebt gepleegd, dingen geregeld hebt of drie espresso hebt gehad. Drink eerst een kop thee o.i.d. en begin je meditatie vanuit een rustige toestand.

• Zorg ervoor dat je gemakkelijk zit, kussens, dekens, de bank, wat voor jou werkt. Oncomfortabel blijft oncomfortabel ook al probeer je er niet aan te denken. Wel graag rechtop zodat je niet in slaap valt, ook heel ontspannend maar niet de bedoeling.

• Richt je omgeving zo in als je wilt, wierook, mp3tje met vogelgeluiden. Telefoon even op stil, enzovoorts.

• Gedachtes gaan voorbij komen, de truc is om er niet teveel aandacht aan te besteden. Je moet nog kattenvoer hebben, dat klopt, accepteer die gedachten maar ga er niet op door. Probeer de dingen die naar boven komen te accepteren maar laat je niet meeslepen, ga telkens terug naar je ademhaling, derde oog, mantra, wat voor jou werkt.

• Meditatie wordt ook makkelijker als je het vaker doet. Ga je voor de eerste keer zitten dan komt je halve leven voorbij, mediteer je elke dag dan alleen de vorige dag. Dat gaat een stuk sneller.

• ’s Ochtends werkt voor mij ook goed. Een bakje koffie, telefoon eens bekijken en voordat m’n hoofd volledig is opgestart en gedachtes volop draaien snel je ogen weer dicht en voor de stilte gaan. Rust creëren in een hoofd wat nog rustig is.

• En als laatste, volhouden! De eerste 5 minuten geen rust, dan 10 minuten, een half uur, een uur… Begin met 10 minuten en bouw het langzaam op. Vandaag geen rust, morgen is weer een dag. Je krijgt al bonuspunten, gewoon voor het proberen!

 

 

Hoop dat je er wat aan hebt en geef niet te snel op.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Sebastiaan (donderdag, 23 mei 2013 20:24)

  Prachtig stuk met goede tips en aansluitingspunten :-)

  Mediteren is dus niet aan niks denken, zoals Arjen hier goed beschrijft: "ga telkens terug naar je ademhaling, derde oog, mantra"
  Indien u dat doet, gaat het eigenlijk vanzelf!

 • #2

  Bert (vrijdag, 24 mei 2013 00:18)

  Lees of kijk eens de dvd van Eckhart Tolle "stillness speaks" als je het interessant vind! Gaat vrij diep maar ik vond het wel boeiend als we nadenken over stilte!

 • #3

  mariella (vrijdag, 24 mei 2013 15:19)

  Mooie tekst Arjen! En helemaal mee eens!! X