Stoppen met roken....

Tenminste dat is het idee. Royaal drie weken geleden mijn laatste sigaret gerookt en tot nu toe fysiek goed vol te houden. Mentaal echt niet leuk maar daar kom ik dadelijk op terug, eerst maar eens beginnen bij het begin. Waarom ben ik er eigenlijk mee op gehouden of nog een stapje terug, waarom rookte ik eigenlijk?

 

Lange tijd was dat mij  ook niet duidelijk, bijna 25 jaar geleden, op 15 jarige leeftijd begonnen met roken. En veel gerookt, 25 gram zware shag op een dag, uitgedrukt in sigaretten zou dat meer dan twee pakjes op een dag zijn geweest. Na zo’n lange tijd is roken gewoon onderdeel van mijn leven, totaal geïntegreerd in m’n dagelijkse routines. Onderdeel van het wakker worden, naar m’n werk gaan, de pauzes, na het eten. Zelfs onderdeel van mijn liefdesleven, kortom roken was totaal geïntegreerd in mijn zijn en zelfs in mijn identiteit.

 

Door de beoefening van yoga(asana’s) werden de fysiek schadelijke effecten me steeds duidelijker. Alhoewel mijn conditie altijd goed is geweest merkte ik toch dat mijn longen zwaar belast werden. En ja, ook ik word ouder, het herstel gaat wat langzamer en de jaren, inclusief de jaren roken, beginnen toch te tellen. Maar deze door yoga ingegeven verhoogde bewustwording was voor mij maar een zijdelingse motivatie. Tuurlijk wil ik geen kanker, maar ik verwachtte dat nooit de volgende dag. Mediteren, dat maakte mij duidelijk wat roken intern, in m’n hoofd deed, en stoppen wat het voor een invloed op m’n interactie met de buitenwereld had.

 

Vrij standaard rookte ik voor het mediteren nog even een sigaretje, erg fijn en ook effectief. Nicotine lijkt chemisch gezien erg op cafeïne en cocaïne, pep dus, en geeft focus. Nicotine maakte het daadwerkelijk makkelijker voor mij om me te richten op mijn derde oog en gefocust te mediteren. Tijdens het mediteren verdwijnt de nicotine langzaam uit je systeem maar dat vernam ik nooit zo direct. Eerder dat ik mooi rustig en bewust van lijf,  geest en ook gecentreerd weer terugkeerde in de realiteit. En dan een sigaret op steken, pfff alsof ik opsteeg! Ik voelde de nicotine echt inslaan. In plaats van mijn hele hersenen te gebruiken, open te staan en te voelen schiet de focus binnen een paar trekjes op een vervelende manier naar m’n derde oog. Alle zachtheid verdwijnt, ik heb een sterke, harde focus en het mediteren is grotendeels weer teniet gedaan. Na me hiervan bewust te zijn geworden was ik eigenlijk grotendeels al klaar om te stoppen, in ieder geval al klaar met roken.

 

Toen nog eens goed gekeken wat ik feitelijk deed. Wat plantenresten in een stuk papier draaien en in de hens steken. Het resultaat een raar hoofd, een droge keel en een smaak in m’n mond die niet al te best is. Gedurende een week steeds minder gerookt, dit met een verhoogd bewustzijn wat ik eigenlijk deed en toen m’n laatste pakje gekocht. Drie dagen over gedaan in plaats van één dag. Helemaal leeg gerookt terwijl het eigenlijk al niet meer smaakte en toen drukte ik op een avond mijn laatste sigaret uit. Raar, langer wel dan niet gerookt. Maar door mijn huis lopen en alle asbakken verzamelen en verstoppen in het washok, alle restje shag in de prullenbak gooien, aanstekers in een laatje en dan maar op bed. Fysiek viel het mij reuze mee, drie nicotine kauwgums en een halve elektronische sigaret later was de  lichamelijke verslaving voorbij. Maar toen begon de ellende!

 

Zoals al eerder gezegd, nicotine is pep en dat mis ik, zeker als de wekker op werkdagen om 05.00 uur gaat. Ik was in een ziekenhuis aan het werk waar gelukkig om de vijf meter een koffiezetapparaat stond.  Een week lang veel te veel koffie gedronken en toen maar besloten de ene  verslaving niet voor de andere in te ruilen en het maar bij een paar bakjes per dag te houden.

 

Maar het echte probleem is de rest van de wereld, roken liet mij ontsnappen, ontsnappen aan alles wat ik wilde. Te druk, pff even roken. Teveel aan het hoofd, even roken. Alles komt te dichtbij, naar buiten, even roken. Ik weet ook niet zo goed wat ik met die opmerking of situatie moet, maar weer een sigaret in de hens. Roken bood mij de mogelijkheid om dingen en situaties uit de weg te gaan, een mooie manier om van onderwerp te wisselen. Een manier om dingen niet binnen te laten komen. Gewoon door de handeling van zo’n ding in de fik steken. Bij al deze tactieken om te ontsnappen aan de realiteit kun je een sigaret ook vervangen door een snoepje of kauwgum, dat geeft hetzelfde effect. En hoe makkelijk en fijn dit ook is, de verslaving en het ontsnappen aan de realiteit zit nog veel dieper!

 

Een sigaret roken is niet alleen een handeling maar levert ook nicotine op. Na het inhaleren binnen acht seconden in het hoofd. En dat is zo fijn!

 

Wat ik bij het stukje over mediteren probeerde te beschrijven is dat ik mijn hoofd zonder nicotine als een cirkel ervaar. 360 graden, rond en sta open voor alle indrukken vanuit alle hoeken. Alles komt ongefilterd en massaal binnen. Het centrum op koopzondag is een absolute hel, veel te veel. Een Appie is al niet te doen. Ik ben natuurlijk ook niet gewend om dit zonder nicotine te doen. Want wat die sigaret altijd deed is die cirkel verkleinen tot een heel klein puntje, zeg maar mijn derde oog. Heel veel focus, misschien zelfs boosheid en bijna niks meer komt binnen. Tenminste niks wat ik niet wilde. De handeling van het roken, maar zeker ook de nicotine, zorgde ervoor dat ik de werkelijkheid kon filteren tot zelfs helemaal blocken. Nu heb ik het telkens het gevoel dat dertig mensen tegelijkertijd met me praten en wat van me moeten. Gelukkig neemt dit gevoel langzamerhand af en wordt de wereld weer steeds normaler. Maar wat ik niet allemaal geblocked heb met roken, heel triest eigenlijk. Helaas is daar niks meer aan te doen en nu maar een middenweg vinden tussen open staan en blocken. Veel voelen maar niet gek worden. En proberen niet meer te roken.

 

M’n zware Van Nelle mis ik nog steeds elke dag, niet de hele dag maar wel heel vaak. Toch wil ik niet meer roken omdat ik mijn hoofd niet meer zo extreem wil afsluiten. Hoe fijn, veilig en vertrouwd dit ook is. Stiekem ben ik erg benieuwd naar de rest van de wereld, zo lang buiten gesloten. Dag voor dag en uur na uur probeer ik niet te roken, de wereld en de mensen te herontdekken. Misschien moeten we een keer opnieuw koffie doen..

 

Arjen

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Mariella (donderdag, 12 september 2013 23:55)

  Wauw! Mooi Arjen.....en ja voor mij ook herkenbaar! X

 • #2

  Hetty Meijer (dinsdag, 24 september 2013 19:53)

  Zo zeg...ik weet niet wat ik lees. Een nieuwe Arjen! En zoooo herkenbaar. Ik ben inmiddels 5 jaar gestopt en ook die drang naar Pep verdwijnt uiteindelijk. Wat mooi Arjen...ik benblij om dit te lezen en ergens een beetje trots zelfs! Ga zo door. ;)

 • #3

  Nathal (dinsdag, 16 juni 2015 08:31)

  Hoi Arjen,
  Ik ben benieuwd of het je nog steeds is gelukt om niet meer te roken.

  Ik ben zelf anderhalf jaar geleden gestopt, na 26 jaar, net als jij doordat ik een veranderend / openend bewustzijn had gekregen, met yoga. Ik heb online gezocht naar tips vanwege het on-grondende effect dat het niet-roken op me heeft, en dit is de eerste keer dat ik iets lees dat heel erg overeenkomt met mijn eigen ervaring.

  Ik ervaar nog steeds dat 'open hoofd', maar vooral het eerste jaar was echt verschrikkelijk door dat totaal overdraaide derde oog. Ik heb het volgehouden, maar vraag niet hoe. Op een gegeven moment ontdekte ik wel dat er een drukpunt boven je lip zit, en als ik daarop druk helpt dat de focus wat te herstellen.

  Ook voel ik me nog altijd niet lekker geaard zoals ik dat deed door middel van nicotine. Het knijpt alles een beetje samen, waardoor ik meteen diep in m'n lijf kwam. Dat gevoel mis ik vreselijk, alles blijft nu toch constant een beetje zweven, wat ik ook doe.

  Ik begin nu pas weer een beetje structuur te ervaren in mijn leven, dat gevoel was ik ook helemaal kwijt toen ik gestopt was. De ochtendrituelen vooral… alles liep door elkaar.

  Ik merk dat ik bepaalde dwanggedachten heb gekregen, die ik altijd wegrookte. Uiteindelijk is het allemaal ontkenning van je eigen kracht, althans, zo voelt het voor mij. Het liefst zou ik er binnen nu en een jaar uit zijn, maar ik rookte duidelijk niet voor niets en na 26 jaar roken heeft een en ander zich natuurlijk flink opgestapeld.

  Wat me van het roken afhoudt is de duidelijke, krachtige en simpele boodschap van mijn lijf dat het die troep niet meer wil inademen.
 • #4

  Arjen (dinsdag, 16 juni 2015 12:34)

  Hallo Nathal,

  Dank voor je uitgebreide en herkenbare reactie. Inmiddels ben ik alweer bewust begonnen met roken, juist om wat meer dicht te gaan. Ook alweer richting stoppen aan het gaan omdat het echt zwaar ongezond voelt. Alleen het is zo makkelijk om te roken in een wereld waar de meeste mensen niet zeggen wat ze bedoelen. Als je dan antwoord geeft op wat ze wel bedoelen ben je wat sociaal onaangepast. Zie ook: http://www.nieuwetijdskind.com/waarom-roken-soms-beter-is-dan-mediteren/

  Om wat meer te aarden kun je natuurlijk yoga of andere lichaamsbeweging beoefenen, zwaar eten of buiten wandelen. Roken kun je ook zien als een ademhalingsoefening. Heel bewust in- en uitademen terwijl je je even onttrekt aan een situatie. Rokershoekjes staan ook vaak vol met gelijkgestemde die ook moeite hebben met de drukte.

  Als je empathisch bent is een structurele oplossing misschien beter. Duidelijk leren onderscheid te maken tussen emoties die van jou zijn en emoties van anderen. Als je dit eenmaal herkent kun je emoties van andere ervaren zonder 'attachtment' en weer loslaten. Dat geeft heel veel rust en duidelijkheid. Zie http://lonerwolf.com/ voor meer informatie, deze site heeft mij veel dingen duidelijk gemaakt.

  Groeten Arjen

 • #5

  Latina Trusty (woensdag, 01 februari 2017 15:18)


  Every weekend i used to pay a quick visit this web site, as i want enjoyment, since this this website conations actually good funny stuff too.

 • #6

  Keva Fennelly (donderdag, 02 februari 2017 23:09)


  This is a topic that's close to my heart... Take care! Exactly where are your contact details though?

 • #7

  Daniele Sinner (zondag, 05 februari 2017 14:46)


  Hurrah! Finally I got a blog from where I can really obtain useful information regarding my study and knowledge.

 • #8

  Isis Rusin (maandag, 06 februari 2017 04:27)


  Hello there, I found your site by the use of Google while looking for a related subject, your site came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just turned into aware of your weblog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I'll be grateful in the event you proceed this in future. A lot of other folks might be benefited out of your writing. Cheers!

 • #9

  Kelvin Phong (maandag, 06 februari 2017 06:16)


  Woah! I'm really digging the template/theme of this blog. It's simple, yet effective. A lot of times it's tough to get that "perfect balance" between user friendliness and visual appearance. I must say that you've done a excellent job with this. Also, the blog loads very fast for me on Safari. Excellent Blog!

 • #10

  Connie Avans (maandag, 06 februari 2017 17:26)


  Hey there I am so happy I found your website, I really found you by mistake, while I was looking on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don't have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great work.

 • #11

  Lavenia Aguinaga (dinsdag, 07 februari 2017 05:18)


  This is a topic that's close to my heart... Many thanks! Where are your contact details though?

 • #12

  Susie Tenaglia (dinsdag, 07 februari 2017 15:28)


  Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to shoot you an e-mail. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 • #13

  Ashlyn Sipe (donderdag, 09 februari 2017 02:52)


  Genuinely no matter if someone doesn't understand afterward its up to other people that they will assist, so here it happens.