Yoga, Mercedes en biefstuk...

De afgelopen 5 maanden heb ik geprobeerd te leven van het geven van yogalessen. En eigenlijk beviel dat helemaal niet. Nooit gedacht omdat ik les geven echt heel leuk vind. 17 uur lesgeven per week is voor mij echter teveel. Fysiek en mentaal. Een continue staat van fysieke vermoeidheid en mentaal…het lesgeven werd een kunstje, routine. Na een veel te gezellige en absoluut niet yoga zaterdagavond kreeg ik op zondagochtend, terwijl Smintjes mijn beste vriend waren, complimenten. De les was zo fijn…en toen was het klaar. Tijd om minder les te gaan geven. Terug de bouw in, geld verdienen. Fysiek herstellen en weer terug op mijn eigen mat. Minder yoga om meer yoga te kunnen doen en beter les te kunnen geven. Weer met inspiratie en aandacht.


Eigenlijk is yoga ook net een toverbal, als je denkt dat je het snapt is er toch weer een nieuwe laag. Consuminderen, bescheidenheid en veel met yoga bezig zijn leek zo’n goed plan. Maar het droeg niet bij aan geluk, geen lol meer aan yoga of lesgeven. Consuminderen is natuurlijk prima maar het lesgeven verdient zo weinig dat je in een continue staat van financiële stress terecht komt. Stress van yogales geven, dat kan niet de bedoeling zijn.


Ik wil ook weer een dikke auto, Mercedes, BMW of een andere achterwiel aangedreven comfortabele kilometervreter. Ego? Zou zomaar kunnen. Of yoga? Familie en vrienden wonen door het hele land en ik in het mooie maar ook verre Groningen. Workshops worden ook vaak gegeven in het westen. 500 kilometer rijden in een rammelbak is niet te doen, je hele nek en rug zit vast en je bent vermoeid en niet meer gezellig. Vriendschappen en familiebanden onderhouden is heel yoga maar het vergt geld, een dikke auto en milieuvervuiling.


Vlees eten en koffie drinken is ook niet zo yoga. Goed op jezelf passen dan weer wel. Om zes uur ’s ochtends in de auto stappen na vijf uur slaap zonder koffie resulteert waarschijnlijk in onvrijwillig bomen knuffelen met 120 km/uur. Niet heel yoga. Meditatie dan weer wel maar na een lange dag zorgt een bakje koffie er wel voor dat mijn meditatie geen middagdutje wordt. Vlees eten is ook zoiets. Heel sneu voor de dode beesten op mijn bord maar na 7 maanden vegetarisch eten was ik gesloopt. Enkel, knie, pols, elleboog, schouder, rug, en nekblessures en allemaal tegelijkertijd. Twee maanden en 20 kilo rood vlees en 10 kilo vis later nagenoeg blessure vrij. Dus ’s avonds toch maar een dik stuk vlees op het bord en bij de visboer hoef ik alleen maar vriendelijk te knikken en de portie kibbeling met remoulade komt eraan.


En waar gaat dit verhaal nu naar toe? Eigenlijk wil ik aangeven dat ik helemaal niks van yoga begrijp en dit waarschijnlijk ook nooit ga doen. En niet zeker in de ogen van de spiritueel ontwikkelde, rawfood idealisten met hun ecologisch dynamische magere lijfjes. Ik probeer gewoon goed voor mezelf te zorgen, gelukkig te zijn en de rest van de wereld een stukje mooier te maken … of is dat dan weer yoga?

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Kim (dinsdag, 07 juli 2015 16:44)

  Herkendbaar mbt lesgeven en vleeseten.

 • #2

  Lynsey Towry (donderdag, 02 februari 2017 04:00)


  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 • #3

  Arjen (donderdag, 02 februari 2017 16:26)

  Hello Lynsey, thanks for the comment. You can always email me at arjen@kuipersyoga.com

 • #4

  Devorah Oates (zaterdag, 04 februari 2017 03:08)


  Hey very nice blog!

 • #5

  Everett Wiles (zaterdag, 04 februari 2017 16:45)


  This is really attention-grabbing, You are an overly skilled blogger. I have joined your rss feed and sit up for in quest of extra of your magnificent post. Additionally, I've shared your website in my social networks

 • #6

  Buford Fulgham (maandag, 06 februari 2017 05:38)


  I go to see every day some sites and blogs to read posts, however this webpage gives quality based content.

 • #7

  Lynsey Towry (maandag, 06 februari 2017 13:43)


  It is actually a great and helpful piece of information. I'm happy that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 • #8

  Catherina Mcqueeney (woensdag, 08 februari 2017 13:18)


  This article will help the internet users for building up new website or even a weblog from start to end.

 • #9

  Taneka Bissonette (donderdag, 09 februari 2017 02:35)


  This is my first time visit at here and i am actually happy to read everthing at one place.

 • #10

  Dacia Renninger (donderdag, 09 februari 2017 10:12)


  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.