Yoga, Mercedes en biefstuk...

De afgelopen 5 maanden heb ik geprobeerd te leven van het geven van yogalessen. En eigenlijk beviel dat helemaal niet. Nooit gedacht omdat ik les geven echt heel leuk vind. 17 uur lesgeven per week is voor mij echter teveel. Fysiek en mentaal. Een continue staat van fysieke vermoeidheid en mentaal…het lesgeven werd een kunstje, routine. Na een veel te gezellige en absoluut niet yoga zaterdagavond kreeg ik op zondagochtend, terwijl Smintjes mijn beste vriend waren, complimenten. De les was zo fijn…en toen was het klaar. Tijd om minder les te gaan geven. Terug de bouw in, geld verdienen. Fysiek herstellen en weer terug op mijn eigen mat. Minder yoga om meer yoga te kunnen doen en beter les te kunnen geven. Weer met inspiratie en aandacht.


Eigenlijk is yoga ook net een toverbal, als je denkt dat je het snapt is er toch weer een nieuwe laag. Consuminderen, bescheidenheid en veel met yoga bezig zijn leek zo’n goed plan. Maar het droeg niet bij aan geluk, geen lol meer aan yoga of lesgeven. Consuminderen is natuurlijk prima maar het lesgeven verdient zo weinig dat je in een continue staat van financiële stress terecht komt. Stress van yogales geven, dat kan niet de bedoeling zijn.


Ik wil ook weer een dikke auto, Mercedes, BMW of een andere achterwiel aangedreven comfortabele kilometervreter. Ego? Zou zomaar kunnen. Of yoga? Familie en vrienden wonen door het hele land en ik in het mooie maar ook verre Groningen. Workshops worden ook vaak gegeven in het westen. 500 kilometer rijden in een rammelbak is niet te doen, je hele nek en rug zit vast en je bent vermoeid en niet meer gezellig. Vriendschappen en familiebanden onderhouden is heel yoga maar het vergt geld, een dikke auto en milieuvervuiling.


Vlees eten en koffie drinken is ook niet zo yoga. Goed op jezelf passen dan weer wel. Om zes uur ’s ochtends in de auto stappen na vijf uur slaap zonder koffie resulteert waarschijnlijk in onvrijwillig bomen knuffelen met 120 km/uur. Niet heel yoga. Meditatie dan weer wel maar na een lange dag zorgt een bakje koffie er wel voor dat mijn meditatie geen middagdutje wordt. Vlees eten is ook zoiets. Heel sneu voor de dode beesten op mijn bord maar na 7 maanden vegetarisch eten was ik gesloopt. Enkel, knie, pols, elleboog, schouder, rug, en nekblessures en allemaal tegelijkertijd. Twee maanden en 20 kilo rood vlees en 10 kilo vis later nagenoeg blessure vrij. Dus ’s avonds toch maar een dik stuk vlees op het bord en bij de visboer hoef ik alleen maar vriendelijk te knikken en de portie kibbeling met remoulade komt eraan.


En waar gaat dit verhaal nu naar toe? Eigenlijk wil ik aangeven dat ik helemaal niks van yoga begrijp en dit waarschijnlijk ook nooit ga doen. En niet zeker in de ogen van de spiritueel ontwikkelde, rawfood idealisten met hun ecologisch dynamische magere lijfjes. Ik probeer gewoon goed voor mezelf te zorgen, gelukkig te zijn en de rest van de wereld een stukje mooier te maken … of is dat dan weer yoga?

10 Berichten

Yoga, eten en afvallen:

Vaker krijg ik na de lessen van vrouwen de vraag; Ik wil graag wat afvallen, hoe doe ik dat? Meestal heb ik dan zoiets van waarom? Je ziet er meer dan prima uit! Laat je vooral niet gek maken door de tv of tijdschriften, mannen houden niet van rammelende zakken botten. Het mooie aan vrouwen is dat ze zacht en rond zijn, vrouwelijk. Heupen, billen en borsten worden erg gewaardeerd! Maar als je dan toch graag een paar tips wilt hebben:

 

Eet gewoon goed en regelmatig! Veel groente en fruit, ga iets hoger zitten qua eiwitten en bekijk of het je goed bevalt om wat minder koolhydraten te eten. Ben ook niet bang voor gezonde vetten. Deze zorgen dat je lang op een maaltijd kunt teren en zijn essentieel voor je lichaam. Begin de dag met een goed ontbijt met veel eiwitten. Denk aan een dubbele bruine boterham met kaas en een gekookt eitje, wat fruit of een glas jus. Als je ’s ochtends goed ontbijt wordt je lichaam direct actief en begint ook de verbranding, van goed ontbijten val je juist af. En het voordeel van goede maaltijden is dat je tussendoor ook veel minder honger hebt en dus minder gaat snaaien.

Eet ook genoeg! Als je echt ver onder de 2000 Kcal binnen krijgt gaat je lichaam in spaarstand en houdt alles vast. Je lichaam is dan bezig met overleven en je zult juist aankomen.

 

Eet geen geraffineerde suiker meer! Gebruik geen suiker en vermijd alle producten met glucose/fructose siroop. Suiker is sowieso absoluut vergif voor je lijf en glucose fructose stroop helemaal. Het zorgt er ook  voor dat je bloedsuikerspiegel begint te schommelen en dat geeft die hongeraanvallen. Als je langzame koolhydraten eet zeker in combinatie met goede vetten heb je wel honger na verloop van tijd maar niet meer die extreme honger. Niet meer het gevoel van ik moet NU eten en owee als je tussen mij en de koelkast staat.

 

E-nummers, ja liever helemaal niet maar dan wordt voeding wel een dagtaak. Blijf in ieder geval ver uit de buurt bij E621, E620, vetsin, MSG of mononatriumglutamaat. Dit zijn verschillende namen voor ongeveer hetzelfde. Gistextract heeft ongeveer dezelfde “functie” maar geen E-nummer. Wat deze stoffen doen is het gevoel onderdrukken dat je genoeg hebt gehad. Je blijft dus maar eten! Dit is vooral goed voor de fabrikant maar voor jou….

 

En wat voor een sport is het effectiefst? Zorg dat je iets kiest wat je leuk vind, dan is het makkelijk vol te houden en beweeg je graag. En afgezien dat het leuk moet zijn is het ook belangrijk dat je spieren opbouwt(Denk dus wederom aan je eiwit-inname, spieren worden gemaakt van eiwitten). Spieren verbruiken veel energie en zorgen ervoor dat je ook op een rustdag een verhoogde verbranding hebt. Ashtanga yoga is een heel geschikte vorm van bewegen. Je werkt niet alleen aan lenigheid maar ook aan kracht. Crossfit, fitness en bootcamp geven ook goede resultaten maar yoga heeft mijn voorkeur. Twee tot drie keer per week een intensieve training en de rest van de week goed actief zijn geeft de beste resultaten. Wandel, neem de trap en fiets. Gebruik je lichaam de hele dag, elke dag. In combinatie met een goed ontbijt zorg je er dan voor dat je lichaam uit de eerste versnelling komt, goed gaat draaien en dus ook verbranden.

 

Als vrouw hoef je ook niet bang te zijn om heel gespierd te worden, je testosteronniveau ligt vele malen lager dan bij mannen. En vrouwen hebben ook een hoger vetpercentage dus voor dat harde, droge, mannelijke uiterlijk hoef je echt niet bang voor te zijn. En hiervoor bang zijn is ook geen excuus om niet te beginnen met trainen. De eerste week word je echt niet super gespierd en als je wel wat te gespierd dreigt te worden kun je altijd je training aanpassen.

 

Als je deze richtlijnen volgt zul je waarschijnlijk niet eens echt afvallen. Je figuur wordt wel beter en strakker. Spieren zijn zwaarder dan vet, hebben een veel beter model en zijn steviger. Je zult er beter uitzien maar nog belangrijker is dat je je ook beter zult voelen. Meer energie, minder pijntjes en van sporten krijg je ook nog eens extra serotonine en dus een gelukkig gevoel.

 

En om samen te vatten, laat dat afvallen maar achterwege. Als je toch wat wilt doen zorg er dan voor dat je sterker wordt en een betere conditie krijgt. Goed eten en goed bewegen. Je word dan mooier van buiten maar zeker ook van binnen. Meer zelfvertrouwen, energie en beter in je lijf. Een vrouw met een leuke lach, actief en gezond met een goed humeur is heel leuk om te zien en zeker ook om bij in de buurt te zijn. Ben gelukkig en accepteer jezelf, je bent mooi!

0 Berichten

Stoppen met roken....

Tenminste dat is het idee. Royaal drie weken geleden mijn laatste sigaret gerookt en tot nu toe fysiek goed vol te houden. Mentaal echt niet leuk maar daar kom ik dadelijk op terug, eerst maar eens beginnen bij het begin. Waarom ben ik er eigenlijk mee op gehouden of nog een stapje terug, waarom rookte ik eigenlijk?

 

Lange tijd was dat mij  ook niet duidelijk, bijna 25 jaar geleden, op 15 jarige leeftijd begonnen met roken. En veel gerookt, 25 gram zware shag op een dag, uitgedrukt in sigaretten zou dat meer dan twee pakjes op een dag zijn geweest. Na zo’n lange tijd is roken gewoon onderdeel van mijn leven, totaal geïntegreerd in m’n dagelijkse routines. Onderdeel van het wakker worden, naar m’n werk gaan, de pauzes, na het eten. Zelfs onderdeel van mijn liefdesleven, kortom roken was totaal geïntegreerd in mijn zijn en zelfs in mijn identiteit.

 

Door de beoefening van yoga(asana’s) werden de fysiek schadelijke effecten me steeds duidelijker. Alhoewel mijn conditie altijd goed is geweest merkte ik toch dat mijn longen zwaar belast werden. En ja, ook ik word ouder, het herstel gaat wat langzamer en de jaren, inclusief de jaren roken, beginnen toch te tellen. Maar deze door yoga ingegeven verhoogde bewustwording was voor mij maar een zijdelingse motivatie. Tuurlijk wil ik geen kanker, maar ik verwachtte dat nooit de volgende dag. Mediteren, dat maakte mij duidelijk wat roken intern, in m’n hoofd deed, en stoppen wat het voor een invloed op m’n interactie met de buitenwereld had.

 

Vrij standaard rookte ik voor het mediteren nog even een sigaretje, erg fijn en ook effectief. Nicotine lijkt chemisch gezien erg op cafeïne en cocaïne, pep dus, en geeft focus. Nicotine maakte het daadwerkelijk makkelijker voor mij om me te richten op mijn derde oog en gefocust te mediteren. Tijdens het mediteren verdwijnt de nicotine langzaam uit je systeem maar dat vernam ik nooit zo direct. Eerder dat ik mooi rustig en bewust van lijf,  geest en ook gecentreerd weer terugkeerde in de realiteit. En dan een sigaret op steken, pfff alsof ik opsteeg! Ik voelde de nicotine echt inslaan. In plaats van mijn hele hersenen te gebruiken, open te staan en te voelen schiet de focus binnen een paar trekjes op een vervelende manier naar m’n derde oog. Alle zachtheid verdwijnt, ik heb een sterke, harde focus en het mediteren is grotendeels weer teniet gedaan. Na me hiervan bewust te zijn geworden was ik eigenlijk grotendeels al klaar om te stoppen, in ieder geval al klaar met roken.

 

Toen nog eens goed gekeken wat ik feitelijk deed. Wat plantenresten in een stuk papier draaien en in de hens steken. Het resultaat een raar hoofd, een droge keel en een smaak in m’n mond die niet al te best is. Gedurende een week steeds minder gerookt, dit met een verhoogd bewustzijn wat ik eigenlijk deed en toen m’n laatste pakje gekocht. Drie dagen over gedaan in plaats van één dag. Helemaal leeg gerookt terwijl het eigenlijk al niet meer smaakte en toen drukte ik op een avond mijn laatste sigaret uit. Raar, langer wel dan niet gerookt. Maar door mijn huis lopen en alle asbakken verzamelen en verstoppen in het washok, alle restje shag in de prullenbak gooien, aanstekers in een laatje en dan maar op bed. Fysiek viel het mij reuze mee, drie nicotine kauwgums en een halve elektronische sigaret later was de  lichamelijke verslaving voorbij. Maar toen begon de ellende!

 

Zoals al eerder gezegd, nicotine is pep en dat mis ik, zeker als de wekker op werkdagen om 05.00 uur gaat. Ik was in een ziekenhuis aan het werk waar gelukkig om de vijf meter een koffiezetapparaat stond.  Een week lang veel te veel koffie gedronken en toen maar besloten de ene  verslaving niet voor de andere in te ruilen en het maar bij een paar bakjes per dag te houden.

 

Maar het echte probleem is de rest van de wereld, roken liet mij ontsnappen, ontsnappen aan alles wat ik wilde. Te druk, pff even roken. Teveel aan het hoofd, even roken. Alles komt te dichtbij, naar buiten, even roken. Ik weet ook niet zo goed wat ik met die opmerking of situatie moet, maar weer een sigaret in de hens. Roken bood mij de mogelijkheid om dingen en situaties uit de weg te gaan, een mooie manier om van onderwerp te wisselen. Een manier om dingen niet binnen te laten komen. Gewoon door de handeling van zo’n ding in de fik steken. Bij al deze tactieken om te ontsnappen aan de realiteit kun je een sigaret ook vervangen door een snoepje of kauwgum, dat geeft hetzelfde effect. En hoe makkelijk en fijn dit ook is, de verslaving en het ontsnappen aan de realiteit zit nog veel dieper!

 

Een sigaret roken is niet alleen een handeling maar levert ook nicotine op. Na het inhaleren binnen acht seconden in het hoofd. En dat is zo fijn!

 

Wat ik bij het stukje over mediteren probeerde te beschrijven is dat ik mijn hoofd zonder nicotine als een cirkel ervaar. 360 graden, rond en sta open voor alle indrukken vanuit alle hoeken. Alles komt ongefilterd en massaal binnen. Het centrum op koopzondag is een absolute hel, veel te veel. Een Appie is al niet te doen. Ik ben natuurlijk ook niet gewend om dit zonder nicotine te doen. Want wat die sigaret altijd deed is die cirkel verkleinen tot een heel klein puntje, zeg maar mijn derde oog. Heel veel focus, misschien zelfs boosheid en bijna niks meer komt binnen. Tenminste niks wat ik niet wilde. De handeling van het roken, maar zeker ook de nicotine, zorgde ervoor dat ik de werkelijkheid kon filteren tot zelfs helemaal blocken. Nu heb ik het telkens het gevoel dat dertig mensen tegelijkertijd met me praten en wat van me moeten. Gelukkig neemt dit gevoel langzamerhand af en wordt de wereld weer steeds normaler. Maar wat ik niet allemaal geblocked heb met roken, heel triest eigenlijk. Helaas is daar niks meer aan te doen en nu maar een middenweg vinden tussen open staan en blocken. Veel voelen maar niet gek worden. En proberen niet meer te roken.

 

M’n zware Van Nelle mis ik nog steeds elke dag, niet de hele dag maar wel heel vaak. Toch wil ik niet meer roken omdat ik mijn hoofd niet meer zo extreem wil afsluiten. Hoe fijn, veilig en vertrouwd dit ook is. Stiekem ben ik erg benieuwd naar de rest van de wereld, zo lang buiten gesloten. Dag voor dag en uur na uur probeer ik niet te roken, de wereld en de mensen te herontdekken. Misschien moeten we een keer opnieuw koffie doen..

 

Arjen

13 Berichten

meditatie moeilijk?

Jazeker, proberen je hoofd stil te krijgen is best lastig en zal zeker niet in één keer lukken.

 

Stel je voor, je bent kluizenaar of monnik. Zit heerlijk in je eentje op een berg zonder telefoon, internet, schoonmoeders of andere prikkels. Geen boodschappen- of to do lijstjes en je dag bestaat uit wat yoga, meditatie en figuurtjes in zand harken. Ja dan wordt het wel een stuk makkelijker om aan niks te denken, in zo’n prikkelarme omgeving.

 

Nu zit jij waarschijnlijk niet in je eentje op een berg maar staat vol in de wereld, telefoon, werk, boodschappen, gezeur van je baas en ga zomaar door. Dan sluit je je ogen en probeert aan niks te denken…..hmmm gaat niet helemaal goed? Heb ik zelf ook, eerst moeten een aantal gedachten overdacht worden voordat de stilte begint. Zodra ik ga voor de stilte komt alles voorbij wat nog aandacht behoeft. Hoe kom je dan in die stilte terecht, een aantal tips:

• Van extreme activiteit naar stilte is lastig. Als je net een parachutesprong hebt gemaakt, stel je meditatie dan nog even uit. Je hoofd is veel te druk. Zo ook als je net veel telefoontjes hebt gepleegd, dingen geregeld hebt of drie espresso hebt gehad. Drink eerst een kop thee o.i.d. en begin je meditatie vanuit een rustige toestand.

• Zorg ervoor dat je gemakkelijk zit, kussens, dekens, de bank, wat voor jou werkt. Oncomfortabel blijft oncomfortabel ook al probeer je er niet aan te denken. Wel graag rechtop zodat je niet in slaap valt, ook heel ontspannend maar niet de bedoeling.

• Richt je omgeving zo in als je wilt, wierook, mp3tje met vogelgeluiden. Telefoon even op stil, enzovoorts.

• Gedachtes gaan voorbij komen, de truc is om er niet teveel aandacht aan te besteden. Je moet nog kattenvoer hebben, dat klopt, accepteer die gedachten maar ga er niet op door. Probeer de dingen die naar boven komen te accepteren maar laat je niet meeslepen, ga telkens terug naar je ademhaling, derde oog, mantra, wat voor jou werkt.

• Meditatie wordt ook makkelijker als je het vaker doet. Ga je voor de eerste keer zitten dan komt je halve leven voorbij, mediteer je elke dag dan alleen de vorige dag. Dat gaat een stuk sneller.

• ’s Ochtends werkt voor mij ook goed. Een bakje koffie, telefoon eens bekijken en voordat m’n hoofd volledig is opgestart en gedachtes volop draaien snel je ogen weer dicht en voor de stilte gaan. Rust creëren in een hoofd wat nog rustig is.

• En als laatste, volhouden! De eerste 5 minuten geen rust, dan 10 minuten, een half uur, een uur… Begin met 10 minuten en bouw het langzaam op. Vandaag geen rust, morgen is weer een dag. Je krijgt al bonuspunten, gewoon voor het proberen!

 

 

Hoop dat je er wat aan hebt en geef niet te snel op.

 

3 Berichten